top of page

Fijn speelplaatsspel
voor iedereen...

We werken aan het creëren van een dynamische speelomgeving waarin zowel leerlingen als leerkrachten zich veilig en gelukkig voelen. We willen de nadruk leggen op gedeelde verantwoordelijkheid, boeiende spelervaringen aanbieden op verschillende domeinen en tevens ruimte bieden voor groen op onze speelplaats. We willen ook onze aanpak om conflicten en emoties een plaats te geven optimaliseren. 

Bekijk hier het 'EXTRA JOURNAAL' over de speelplaatsafspraken.

We gaan aan de slag met
7 miniteams.

1. Vergroening

2. Speelplaatsafspraken

3. Visie

4. Speelbakken

5. Rol van de toezichters / speelplaatszones

6. Regenplan

7. Herstelpad

speelplaats_voor_Website_Tekengebied 1.jpg

Samenwerking

We doen dit in samenwerking met enkele  partners.

Naamloos-1_Tekengebied 1.jpg
Naamloos-1_Tekengebied 1 kopie.jpg
Naamloos-1_Tekengebied 1 kopie 2.jpg

Wat hebben we
al gerealiseerd?

Projectdag

Op vrijdag 24 mei hebben we een succesvolle projectdag gehouden, volledig gewijd aan onze speelplaats. Tijdens deze dag werden verschillende workshops georganiseerd om nieuwe spel- en speelplaatsideeën te lanceren en het aanbod en spel op de speelplaats te verrijken. Enkele ouders hielpen mee om alles in goede banen te leiden.

 

De workshops waar de leerlingen uit konden kiezen waren speelplaatsspelletjes met en zonder materiaal, kampen bouwen, op ontdekking in de natuur, in actie om extra aanbod te voorzien in onze groene zones, inrichten van onze buitenklas, zandkastelen bouwen, dansen en kennismaken met nieuw en extra aanbod in onze speelbakken. Het snackteam zorgde voor een lekkere versnapering tussendoor.

Nieuwsgierig naar de foto's? Klik hier.

Afbeelding van WhatsApp op 2024-05-27 om 17.04.34_0ecc6c26.jpg

De uitpraatstraat

Dit is een speciale plek op school waar leerlingen de gelegenheid krijgen om conflicten op een rustige en gestructureerde manier uit te praten.

In de Uitpraatstraat kunnen de kinderen een duidelijk stappenplan volgen om samen tot een oplossing te komen. Dit initiatief helpt hen niet alleen bij het oplossen van conflicten, maar bevordert ook belangrijke vaardigheden zoals empathie, communicatie en samenwerking.

Uitpraatstraat_Affiche_Klas (1)_page-0001.jpg

Lenteklusdag en speelplaatszones

Onze werkgroep rond speelzones heeft, na uitgebreide observatie, overleg en input, verschillende zones uitgetekend. Het doel van deze zones is om het spel tijdens de speeltijd zo gevarieerd mogelijk te maken, zonder dat het spel van anderen wordt verstoord of dat er hinder ontstaat door verbindingszones en looplijnen.

 

We streven ernaar om alle buitenruimtes optimaal te benutten, een afwisseling te bieden tussen verschillende ondergronden en aandacht te hebben voor rustige zones naast de actieve spelzones. Dit heeft geleid tot de volgende indeling:

In de balzone spelen de kinderen allerlei balspelen.
In de actieve zone wordt er gelopen, gesprongen, .... met of zonder materiaal.
In de groene zone krijgen de leerlingen de kans om in contact te komen met natuurmateriaal en ermee creatief aan de slag te gaan.
In de rustige zone kunnen de kinderen praten of een rustig (gezelschap)spel spelen.

 

Op de lenteklusdag hebben veel ouders enthousiast meegeholpen om de testfase van de zones zichtbaar te maken. Er is ook hard gewerkt aan de eerste stappen naar meer groen op de speelplaats.

Platte grond zones.jpg

Speelplaatsafspraken

Om een veilige en leuke omgeving voor alle kinderen te garanderen hebben we nieuwe speelplaatsafspraken opgesteld. Om deze afspraken op een leuke en creatieve manier onder de aandacht te brengen, organiseerden we een tekenwedstrijd.

Benieuwd naar de afspraken en prachtige schilderijen?

Klik dan hier.

IMG_3038.jpeg

Visie

Waar spel en groei hand in hand gaan.

Download hier onze speelplaatsvisie.

IMG_3045.jpeg

Zingen

Tijdens sommige middagpauzes kunnen de leerlingen onder begeleiding van enkele enthousiaste leerkrachten samen zingen. Of je nu een doorgewinterde zanger bent of gewoon van een gezellig deuntje houdt, iedereen is welkom. Het doel is niet alleen om muzikaliteit te stimuleren, maar ook een positieve sfeer te creëren en samen te genieten van muziek en gezelligheid.

zingen.jpg

Lezen

Goed nieuws voor alle boekenliefhebbers op school! Tijdens de middagpauzes worden leesmomenten ingelast. Dit initiatief past perfect bij ons jaarthema, waarin we streven naar het ontwikkelen van liefde voor lezen en het delen van verhalen.

lezen.jpg

Middagsport

De middagpauzes worden nog leuker door deel te nemen aan diverse sportactiviteiten.

Vanaf de tweede kleuterklas krijgen de leerlingen de mogelijkheid om elke week op een vast moment te kiezen voor middagsport.

 

Het doel van middagsport is niet alleen om de school meer in beweging te zetten, maar ook de band tussen leerlingen te versterken door samen te komen en te genieten van sport en spel.

middagsport.jpg

Speelkast en klimmuur

Met de leerlingenraad werd er een speelkast geïntroduceerd waar de leerlingen allerlei spullen kunnen uitlenen.  Alsof dat nog niet genoeg is werd er ook een stoere klimmuur op de speelplaats geïnstalleerd. Met deze veranderingen willen we niet alleen zorgen voor meer speelplezier, maar ook voor meer interactie tussen de leerlingen. We hopen dat dit de sfeer op school nog leuker maakt. De leerlingenraad is enthousiast en hoopt om nog veel meer ideeën uit te werken om de boel nog leuker te maken. Samen werken we eraan om van de school een plek te maken waar iedereen zich goed voelt!

Klimmuur.jpg
in de kast.png

Rollend materiaal

Kruiwagens, poppenwagens, fietsen en steps voor de kleuters... Kinderen houden van rollend materiaal. Dit zorgt voor extra rollenspel, bewegingsvaardigheden, evenwicht,....

saar3.jpg
saar2.jpg
saar1.jpg
bottom of page