FAQ CORONA

Veelgestelde vragen

Nederlands

1. In welk pandemiescenario start de school op 1 september 2020?


We starten in code geel, alles kan gewoon normaal verlopen zoals voor de coronaperiode. Er zijn extra maatregelen wat betreft social distancing, verluchting en hygiëne. Voor uitstappen volgen we de regels en maatregelen die gelden in de bredere samenleving.
4. Wat zijn de schooluren voor 1 september


Deze zijn dezelfde als voor de coronaperiode. We starten om 9.00 uur en eindigen om 15.35 uur. Op maandag eindigen we om 16.00 uur en woensdag om 12.10 uur. De uren vind je op onze website.
6. Zijn er nog afzonderlijke ingangen voor de verschillende leeftijdsgroepen?


Ja, we werken met 2 ingangen. De kleuters en kinderen van het eerste, tweede en derde leerjaar komen binnen langs de grijze poort. Kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar komen binnen langs de groene poort.
7. Zijn ouders weer welkom ’s morgens op onze speelplaats?


Neen, dit kan enkel in code groen. Contacten met kinderen en volwassenen moeten zoveel mogelijk beperkt worden.
8. Kunnen ouders hun kinderen ’s avonds ophalen op de speelplaats?


Ja, we werken met hetzelfde afhaalsysteem als tijdens de coronaperiode. De kinderen zullen opgesteld staan in rijen op de speelplaats. De ouders komen in groepjes binnen en volgen een éénrichtingsstroom. Ouders en kinderen verlaten zo snel mogelijk het schooldomein. De kinderen gaan naar de ouders, de ouders niet naar de kinderen!
9. Zal er opnieuw studie ingericht worden?


Ja, de studie zal opnieuw doorgaan in 2 groepen (groep 1: L2 en L3 en groep 2: L4, L5 en L6) voor leerlingen vanaf het 2de leerjaar op maandag, dinsdag en donderdag. De studie start vanaf 1 september. Kan mijn kind na de studie naar de opvang?

Ja, na de studie kan je kind naar de opvang.
Dan behoort jouw kind tot 3 bubbels: klas-, studie- en opvangbubbel.

Zal er een rij voorzien worden na de studie?

Neen, na de studie zijn er geen rijen. Wel kunnen kinderen zelfstandig naar huis. Graag als ouder bij het begin van het schooljaar toelating geven op welke dagen van de week je kind na de studie zelfstandig naar huis mag. Dat mag via mail aan de directie.
10. Zijn er ’s avonds opnieuw begeleide rijen?


Ja, er zijn 3 rijen. De zelfstandige rij van de Engerstraat, de begeleide rij van de Dekenijstraat die gaat tot aan de kerk en de sporthal en de begeleide rij van de Zavelstraat. Inschrijven voor de rijen is verplicht. Dit kan aan het begin van het schooljaar via het invulformulier.
11. Hoe laat vertrekken de rijen?


De rijen vertrekken op school om 15.35 uur, maandag om 16.00 uur en woensdag om 12.10 uur.
12. Mag iedereen gebruik maken van de rijen?


Neen, alle kinderen in de lagere school kunnen gebruik maken van de rijen. Kleuters kunnen alleen gebruik maken van de rijen onder begeleiding van een broer of zus uit de lagere school. Een kleuter mag geen fiets of step meenemen met de rij. Jonge kleuters die nog onvoldoende vlot het tempo van de rij kunnen stappen laten we liever op school ophalen.
13. Zijn er opnieuw warme maaltijden?


Binnen code geel kunnen we warme maaltijden blijven organiseren. Dit in samenspraak met de firma.
14. Is het mogelijk om soep te eten bij de boterhammen?


Neen, dit is voorlopig niet meer mogelijk.
15. Is er opnieuw schoolfruit?


Ja, wij zullen opnieuw schoolfruit aanbieden. De fruitmama’s kunnen terug op school het fruit verdelen, met mondmasker en handschoenen.
16. Kunnen de kinderen nog op uitstap gaan?


Ja, binnen code geel kan dit. Bij code oranje en rood niet. We volgen daar de regels en maatregelen die gelden in de bredere samenleving.
17. Kunnen de kinderen op openluchtklassen gaan?


Ja, binnen code geel kan dit. Bij code oranje en rood niet. We volgen daar de regels en maatregelen die gelden in de bredere samenleving.
18. Gaan de bewegingslessen nog steeds door?


Ja, in alle kleurcodes zullen bewegingslessen blijven doorgaan.
19. Zijn er nog contactbubbels?


Ja, de leeftijdsgroep is de contactbubbel van 50 kinderen. De speelplaatswerking verloopt echter terug normaal in alle kleurcodes. De kinderen nemen pauze in 3 groepen: groep 1: kleuterschool groep 2: eerste, tweede en derde leerjaar groep 3: vierde, vijfde en zesde leerjaar
20. Hoe wordt het gebruik van het sanitair georganiseerd?


Elke klasgroep heeft een apart toilet. Kinderen wassen na elk bezoek hun handen. Het sanitair wordt dagelijks gepoetst en krijgt meerdere keren per dag een kort onderhoud.
3. Zal er nog afstandonderwijs voorzien worden?


Neen, er is elke dag contactonderwijs
2. Kunnen alle kinderen opnieuw alle dagen naar school?


Ja, kleuterschool en lagere school zullen in alle kleurcodes voltijds, 5 dagen naar school kunnen blijven gaan.
5. Zal er opnieuw voor- en naschoolse opvang zijn?


Ja, de opvang zal terug starten vanaf 1 september. Betalende voorschoolse opvang vanaf 7.00 uur en betalende naschoolse opvang tot 18.00 uur. Goed om te weten deze kinderen komen samen terecht in één opvangbubbel.
21. Zal de schoolstraat opnieuw bestaan vanaf 1 september?


De politie en de gemeente Kortenberg hebben, in samenspraak met de school, beslist om tijdens de periode van de coronamaatregelen (voorlopig tot 31 december 2020) de schoolstraat te verlengen. Vanaf dinsdag 1 september zal de Engerstraat verkeersvrij gemaakt worden tussen de Zavelstraat en Dreef op volgende tijdstippen: * Maandag van 8.45 uur tot 9.05 uur en van 15.45 uur tot 16.15 uur * Dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.45 uur tot 9.05 uur en van 15.20 uur tot 15.50 uur * Woensdag van 8.45 uur tot 9.05 uur en van 11.55 uur tot 12.25 uur
22. Mag mijn kind opnieuw trakteren voor zijn of haar verjaardag?


Ja, kinderen mogen opnieuw trakteren met een individueel voorverpakte traktatie . Uiteraard geen snoep of geschenkjes. Wat wel kan zijn: ijsjes, wafels, koekjes, cake, stukje (ongeschild) fruit. Jammer genoeg kan een zelfbereide traktatie nog niet.
23. Kan mijn kind voldoende water drinken op school?


Ja, wij vragen aan elk kind om van thuis een drinkfles (met enkel water) mee te brengen die altijd op school (bij)gevuld kan worden. Tijdens de gymlessen van de lagere school nemen de kinderen hun drinkfles in hun gymzak mee naar de sporthal.
24. Kan mijn kind 's middags thuis komen eten?


Om de contacten met volwassenen te beperken op school en aan de poort vragen wij om 's middags op school te blijven eten.
25. Kan mijn kleuter uit de instapklas terug slapen op school?


Ja, dat kan tijdens de middagpauze.

Vrije basisschool Mater Dei • Engerstraat 10, 3071 Erps-Kwerps

T: 02 759 65 33 • info@vbs-erps-kwerps.be

GSM opvang: 0498 76 13 12

Privacy